Posts

Showing posts from December, 2016
Image
Penawar Asma Minyak Herba Asmak danDunia Kanak-kanak


Anak-anak adalah anugerah terindah bagi semua ibu bapa. Pengalaman membesarkan mereka pasti tidak akan dilupakan ibu dan ayah. Bermula dari waktu dilahirkan sehingga anak-anak mula melangkah, kemudian berlari dan bersekolah. Saat mereka mula mengenal alam sehingga mula meneroka ilmu baru melalui pendidikan formal.


Detik bermain dengan rakan sebaya merupakan suatu pembelajaran yang menceriakan bagi setiap anak. Anak-anak sangat seronok bila dibawa bermain layang-layang dan berkejaran di pantai atau berbasikal di sekitar kampung dan taman. Waktu kecil yang sukar dipadamkan dari memori ibu dan ayah. Dunia kanak-kanak yang sarat catitan membahagiakan.


Namun bagi kebanyakan kanak-kanak yang mempunyai masalah asma atau masalah di saluran pernafasan, aktiviti bermain agak terhad bagi mereka. Kanak-kanak asma sering tidak dapat menyertai rakan-rakan sebaya yang lain, mereka hanya mampu memerhati jauh dari suatu sudut. Hanya mampu merenung dari…

Nak Tahu Mitos Mengenai Asma??

Image
5 Mitos Mengenai AsmaAnda Dah Tahu 5 Mitos Terkenal Mengenai Asma?

Untuk pengetahuan anda, ada 5 mitos terbesar mengenai asma yang selalu berlegar-legar di dalam masyarakat kita. 
Jom kita tengok satu persatu:
😕1. Asma Hanyalah Penyakit Psikologi 
Ramai dikalangan masyarakat kita (terutamanya pengamal rawatan tradisional) yang berpendapat bahawa asma hanyalah penyakit yang berkaitan minda sahaja. Maksudnya, kalau berhenti berfikir mengenai asma, boleh terus sembuh. Itu salah! Asma adalah penyakit berkaitan salur pernafasan, dan memerlukan rawatan.

😕2. Diet Susu Boleh Melegakan Asma

Dahulu pernah popular bahawa susu soya boleh melegakan asma. Tetapi kajian yang diterbitkan pada 25 May 2015 menyatakan tiada bukti menyatakan bahawa susu soya boleh menyumbang kepada kelegaan asma.

😕3. Ubat Asma Semakin Lama Semakin Tidak Berkesan

Salah! Semakin lama ubat digunakan, semakin efektif untuk melegakan asma, kerana badan mengambil masa yang lama untuk “bekerjasama” dengan ubatan.

😕4. Ada Asma, Tak B…

Anda Ada Asma??? ~ Asma boleh dirawat

Anda ada asma???

Anda sesak nafas bila minum ais??
Anda sesak nafas selepas berlari??
Anda sesak nafas setiap malam??
Tido anda sering terganggu??

Tahukah anda bahawa simptom sesak nafas yang sering anda alami merupakan keadaan dimana salur pernafasan anda menjadi sempit dan membahayakan nyawa sekiranya tidak dirawat. Seperti yang biasa anda alami, keadaan sukar bernafas sering berlaku selepas anda melakukan aktiviti seperti bersukan dan beriadah. Sangat mengecewakan apabila melihat rakan lain bebas melakukan aktiviti kegemaran mereka. Tapi anda hanya mampu memandang dengan hati yang kelat.

Namun anda mampu mengubahnya. Anda mampu kembali melakukan aktiviti kegemaran seperti rakan-rakan lain.

Anda perlu ketahui bahawa asma boleh dikawal. Anda perlu tahu anda bebas melakukan semua aktiviti tersebut dengan mengetahui cara mengawal asma anda. Adakah anda ingin tahu???

Dengan sapuan minyak herba asmak secara betul dan konsisten akan mampu mengawal asma anda. Lebih ribuan orang telah menc…

Hidung Berbunyi Ketika Tidur???

Image
HIDUNG BAYI BERBUNYI KETIKA TIDUR:
Antara sebab dan penyelesaiannyaKebanyakan pesakit yang ada masalah pernafasan, akan menghadapi masalah hidung berbunyi semasa tidur, terutamanya bagi kanak-kanak dan bayi.

Jika masalah ini dibiarkan berlarutan, keadaan akan menjadi lebih teruk apabila kanak-kanak tersebut menginjak dewasa.

Kualiti tidur? Sudah pasti akan terganggu. Sepanjang waktu tidur, bayi anda biasanya akan terjaga paling kurang 3 atau 4 kali kerana sukar bernafas. Betul tak??

Semakin sempit salur pernafasan, semakin susah udara nak sampai dan keluar dari hidung ke peparu.

Mungkin perkara ini biasa pada orang dewasa, tapi bagi bayi, jangan main-main ya. Ada bayi yang meninggal ketika tidur kerana tak cukup nafas. Keadaan ini boleh dikatakan sama dengan bayi tersedak susu. Bahaya!

Kita sebagai ibubapa apa perlu buat? Kena cari jalan untuk membetulkan balik salur pernafasan tu supaya jadi normal.

Minyak herba asmak boleh membantu. Penawar asma kepada bayi anda.
Nak dapatkan sekar…

3 Ramuan Penting Yang Wajib Ada Pada Krim Untuk Merawat Ruam Lampin

Image
Sebelum ini, bagaimanakah anda memilih krim yang paling berkesan untuk merawat ruam lampin pada bayi? Apakah bahan yang anda perhatikan di label bungkusan krim tersebut?

Di sini disenaraikan 3 bahan yang wajib ada pada krim tersebut agar ruam lampin pada bayi dapat sembuh dengan cepat, selain tidak meninggalkan kesan pedih pada bayi.

Zinc Oxide – bahan ini sangat penting untuk menghentikan ruam serta mengelakkan jangkitan pada ruam tersebut.
Dimethicone – Dimethicone berfungsi untuk merawat gatal dan ketidakselesaan pada ruam tersebut.
Aloe vera – Pelembap yang terbaik dan semulajadi adalah aloe vera.

Gabungan ketiga-tiga bahan ini akan menghasilkan lapisan pelindung di antara lampin yang basah dan kulit bayi, agar kulit bayi mempunyai masa yang cukup untuk pulih sepenuhnya.

Ingin cuba sesuatu yang lebih natural?Boleh cuba produk dari tanah liat putih.

#infobyMHAMSB #BedakAsmak

Kami menjual Bedak Asmak yang boleh melegakan ruam pada kulit bayi.

Hubungi di talian +60199348006 (Ustaz K)


Cara Atasi Sawan Tangis Bayi

Image
Sawan Tangis

Sawan tangis adalah keadaan di mana bayi menangis tanpa henti selama 3 jam dalam sehari, dan berlaku melebihi 3 hari dalam seminggu. Keadaan ini boleh berlarutan hingga ke 3 minggu lamanya.

Tiada penyakit yang menyebabkan bayi mendapat sawan tangis, malah bayi yang sihat pun boleh terkena sawan tangis. Dan sememangnya keadaan ini akan membuatkan ibu dan bapa merasa susah dan sedih, walaupun mereka sudah beberapa kali melahirkan anak.

Sawan tangis berlaku pada 10-40% bayi, dan beransur-ansur hilang apabila menjejak umur 6 bulan.

Tanda-tanda sawan tangis:

Biasanya berlaku pada waktu lewat petangBayi menarik kakinya sehingga ke peruGenggaman tangan bayi lebih uat dari biasaBunyi tangisan kebiasaanya kuat dan nyaring dari biasa.

#infobyMHAMSB#MinyakHerbaAsmak

Bagi ibu-ibu yang ingin mencari penawar bagi mengatasi tangis bagi bayi. Kami boleh membantu anda dengan minyak herba asmak. Hubungi kami di talian 0199347749/ 019948006.